понеделник, 21 февруари 2011 г.

Неща от отдавна - Future prophecies

Реших да кача тук някои стари интервюта, които съм правила за "Ритъм" в онези две прекрасни години, когато имах честта да пиша за тях. Току някой си спомни за списанието формирало поне две поколения. Може би и други ритъмци ще им се прииска да направят същото...
Ще гледам да качвам по едно на седмица в хронологичен ред, stay tuned!

Хибриди от бъдещето - Future Prophecies

Future Prophecies се изтърсват пред Блек Бокс направо от самолета, помъкнали всичките си техники в няколко черни сакчета. Въпреки умората от полета и притискащата ги наложителност да си наредят грамофоните и семплерите за нула време Ричард и Тони се съгласяват да се шмугнат в страничния вход на базара, където вече ги чака групичка журналисти. Времето е малко и не успявам да ги попитам някой неща за Норвегия и джаза, които отдавна ми се въртят в главата, но все пак получавам доста ясна представа как точно двамата Drum and Jazz бруталисти виждат нещата.
Първо ще ви попитам как се забъркахте в това, как и кога се събра проекта Future Prophecies, колко време ви трябваше да се сработите и така нататък...?
Тони : В 1997 срещнах Ричард в един клуб в Осло, след гиг с тогавашната ми група Poetry . Бях чувал вече негови неща, харесваха ми и му предложих да работи с мен по едно от House парчетата на Poetry .
Ричард : Сработихме се веднага, бяхме на един акъл, харесваше ни да експериментираме заедно и музиката се получаваше много добре. Имаме горе-долу еднаква гледна точка за музиката – не признаваме отделните стилове, обичаме да експериментираме.
Тони : Да така е, не сме полагали някакви особени усилия да работим заедно, с хора като нас нещата не можеха да не тръгнат добре от само себе си. В един момент се спряхме на дръмендбейса, защото ни се стори най-силен и подходящ за опитите ни. Правим Hybrid sessions – програминг и живи инструменти, често работим с още музиканти.
Работите ли по други проекти в момента?
Тони : Не в момента не, преди съм имал много и най-различни проекти, техно, хаус, дори поп музика съм правил, но сега се занимавам само с Future Prophecies.
Ричард : Да, при това съвсем различен вид музика, но Future Prophecies постепенно избутват всичко останало на заден план.
Каква част от музиката ви е предварително написана и репетирана, и каква се ражда в импровизация по време на лайфовете?
Тони : Измисляме я предварително. Това е нормално за елекронната музика – парчетата се пишат и после се пускат все пак.
Ричард : Да, все пак ако нещо се обърка или нещо ни прихване, импровизираме, но почти всичко е подготвено предварително, така или иначе ние непрекъснато свирим и записваме музика.
Влиянията ви?
Ричард и Тони (един през друг) : Музиката си е просто музика, влияем се от добрата музика, независимо каква е поп, рок, джаз, електронна, просто всичко. Слушаме нова музика през цялото време.
Ричард, на теб специално Индия не ти ли повлия по нов начин?
Ричард : Не, аз си бях такъв още преди да замина, не заминах за Индия за да се променям, просто отидох на място, където мога да науча нещо ново – взимах уроци по бансури – това е един вид индийска флейта. Нямаше как да преживея огромна промяна за тази една година – още от преди това бях отворен за всякакви идеи.
Каква беше първоначалната реакция към музиката ви, все пак вие правите нещо доста експериментално?
Тони : Добра, публиката ни хареса още в началото. Насочихме се към дръменд бейса а той изисква някаква степен на екстремност и грубост, добре му понасят експериментите. Публиката ни определено не беше от онази, която очаква “нормална електронна музика”. Не сме изненадали никого твърде много, с това че опитваме нови неща.
Мъртва ли е eлектронната музика в обичайния й вид?
Тони : Не, не мисля, по скоро вече е на всякъде.
Ричард : Точно така, електроника има във всички поп и рок парчета, нищо вече не се прави без електроника. Не може да се каже тогава, че електронната музика е мъртва – но пък става все по-трудно да се определи къде точно е границата между електронна и неелектронна музика. Вече никой не може да дефинира електронна музика като понятие, тя отдавна няма обичаен вид...

Октомври 2005

 това е официалния им сайт

Няма коментари: