петък, 21 декември 2007 г.

Вело-замръзване в събота

Приятелите от Сдружение Велоеволюция (които още си нямат сайт май, или поне Гугъл има проблем да го намери) планират велосипедно шествие на 22ри. Държат да се маскираме (може би за да имаме още някой кат дрехи отгоре...) и ще раздават чай. Прогнозата на weather undergroud обещава температури над нулата, и колкото и да е извратена цялата тази история, или точно заради това, ви каня да дойдете и вие.
Ето го мейла, който се върти из разните зелени листи:

"София, 20 декември 2007 г.
„Коледа на колела”
С това мото, велосипеди, празнични костюми и топъл чай Сдружение Велоеволюция ще отбележи настъпващите коледни празници на
22.12 2007 в 10:30 ч. пред НДК
Традиционният семеен християнски обичай ще събере на едно място в сърцето на София и пъстрата фамилия на велосипедистите.
Инициатор на събитието е Сдружение Велоеволюция, което ще осигури топъл чай за столичани и гости на София, излезли да споделят празничната радост и настроение в центъра на града. Веселите велосипедисти ще увеличат оживлението по улиците с Коледни костюми, а изненадата ще настъпи когато самият Дядо Коледа дойде на велосипед. Тази година той ще радва хората не със своята шейна и елени, а ще може да повози желаещите на уникалното си колело.
Идеята на събитието е както да внесе празнично настроение и да даде повод за забава, така и да покаже сериозността и значението на възможността за придвижване с колела в градски условия. Мероприятието е метод, чрез който Сдружение Велоеволюция показва, че продължава да настоява за изграждане на транспортна велосипедна и пешеходна инфраструктура в столицата.
На 13.12.2007 г. Велоеволюция внесе свои конкретни искания до общината:
Да се обърне внимание на нуждите от велосипедна инфраструктура в София.
При ремонт на улици и инфраструктура в града да се отделят средства за изграждането на велосипедна инфраструктура.
Да се задвижи процедура по промяна на Наредба за организация на движението на територията на Столична община, за да се направят необходимите промени, касаещи безпроблемното велосипедно придвижване
Да се включат неправителствените организации, които работят години наред по проблема, в обсъждането и изграждането на велосипедната инфраструктура в града и нейното подържане.
Снегът и студът не плашат велосипедистите, защото карайки и забавлявайки се ще се сгреем, като по този начин ще демонстрираме още веднъж, че да се движиш с колело е полезно и приятно. Събирайки се ще изразим отношението и позицията си за велосипедния транспорт в столицата. Пък и Дядо Коледа ще е сред нас за да ни радва на колело.
За ВелоЕволюция:
Регистрирана в съда на 7.08.2007 г., ВелоЕволюция има за цел да представлява велосипедистите пред обществото и държавата, като представя мнението им и защитава интересите, и правата им. Сдружението работи за създаване на законови и инфраструктурни улеснения с цел безопасни условия за каране на велосипед, чрез сътрудничество със Софийска община и транспотрната й комисия. Следващата цел на ВелоЕволюция е да създава предпоставки за ефективен диалог и сътрудничество между заинтересованите граждани и граждански групи, бизнеси, медии и институции за да се оптимизира съществуващата транспортна мрежа. ВелоЕволюция също така работи за повишаване на безопасността по улиците. Сдружението има за цел да популяризира велосипедния транспорт като по-достъпен, здравословен и екологичен въможен начин на придвижване в градски условия, както и да създава положително отношение у гражданите към него.
ВелоЕволюция планира да подпомага колоездачите и колоездачните сдружения в различните населени места, и да ги обединява в различни мероприятия.
Сдружението е създадено и осъществява дейността си в обществена полза.
За повече информация:
Координатори: Христина Банчева, Теодор Василев
Ел. поща: hbancheva@bepf-bg.org
Тел.: 951 54 79
Адрес: София, ул. Феликс Каниц 13 "