понеделник, 28 юли 2008 г.

Без Имена

След като изпоразказахме всичко на разни телевизии, и лицата ни са all over the place излязоха още детайли.
Позната журналистка звъннала на полицията в Дупница и от там й казали, че оръжието не било истинско а пластмасово. Защо не ги е попитала дали са го намерили при това положение не знам...

От човек, когото не бива да назовавам получих следното "Не е пластмасово, личеше си, че не е. И да са го намерили ще имаме право да знаем след седмица. Другите на хижата твърдели, че е гумено, но щракването не успели да обяснят. Оръжието не беше заредено затворът беше спуснат. Мутрата сочеше с пистолета и към брат си (и аз видях че сочеше към всички, наши и чужди съвършено произволно). След всеки инцидент с мутра и оръжие излиза, че оръжието е било играчка. Такъв модел играчка обаче трудно ще се намери (беше чисто черно, без никакви интересни елементи, лампички, лога и други залъгалки детски, това и аз успях да забележа). Не го е изхвърлил, защото това оръжие струва колкото десет автомата, но трябва да е луд за да го покаже пак. На Рилски Езера обстановката е така от две години, това го знаят скиорите и алпинистите и вече я избягват."

Към два пък ми се обади някаква жена от в.Вяра. Крещеше и не ме слушаше, обясни ми как щом не сме го снимали, значи сме лъжееколози, и въобще обясняваше, че лъжем, че къде били тези 40-50 души свидетели, и защо не мога да й ги покажа всичките и тнт. Името не й запомних, защото много крещеше, а такива директно ги изолирам. Продължи да ми се кара и да ме нарича лъжкиня, нищо не пита, нищо че уж така правят журналистите. Затвори ми и после не ми вдигаше, така че й пратих sms "Човекът с пистолета се предаде вчера в участъка на Сапарева Баня. Щом не вярвате на нас, говорете с полицията". Надявам се да го е направила, и да осъзнава, че това, че не сме осигурили снимков материал за вестника й, с риск за собствените ни животи, не ни прави лъжци. Мен може би ме прави страхливка, но лъжкиня не ме прави. Видях каквото видях, и не бях единствена.

Интересно, че вчера разните собственици на джипове горе на хижата ни питаха именно "И тези снимки сега на в.Вяра ли ще ги пратите?". Ето го и вестника. Вие решавайте дали да имате вяра на мен или на в.Вяра, а ако някой не от нашата група (имаше туристи с чайове пред входа на хижата и разни лица по прозорците, хора зад гърба на човека с картечния пистолет, хора които съответно не са застрашени) има кадри някакви, дори телефонски да качва някъде и да праща, анонимно също ни върши работа, да праща на нас и на телевизиите, които за разлика от в.Вяра, вероятно привикнал на местните въоръжени порядки, смятат за обезпокоителен фактът, че из Рила планина се разхождат диваци с узита.

ПП: по Нова ни пуснаха, и казаха, че полицията в Сапарева Баня открила пистолета и бил играчка. Не го показаха. Аз продължавам да не вярвам, че е бил играчка, но ако пък е бил, значи няма страшно, мутрите ходят с пластмасови узита и другия път можем спокойно да сме двеста на акция над Паничище, нали?

Малко снимки от преди акцията да прерастне в екшън:

Тежките машини, които само в този ден, добре предупредени си стояха без работа извън границите на парка на долната лифтена станция.


Всъщност целта на акцията беше да спипаме тези машини без разрешение в границите на парка. За да преминават, строителите са изсекли по едно разклонение от пътя до всеки отделен пилон.




Тези тръби не знам за какво ще ги използват...



Табелата за забрана на движението на моторни превозни средства беше замазана с бяла боя за това я изстъргахме с ножчета. Един от превозвачите на хижата ни каза, че сами сме си я донесли и сутринта я нямало, и че вечерта сме щели да си я вземем. Бил сигурен че "още тази вечер ще изчезне". Добре е полицията и парковите рейнсжъри да я наглеждат тези дни.

Местен есктремист в кола без регистранционни номера. Искаше да ни гази.

Само ужас (или поредната публикация в стил "Екшън на Рила")

Истински екшън се разигра вчера следобед пред хижа Рилски Езера, към края на нашата акция. Докато снимахме номерата на един голям черен джип (после момчетата казаха че бил марка Гранд Чероки) с регистрационен номер КН3574АС, казвам го просто за да бягате през глава ако видите въпросния някъде в района около Дупница и Сапарева баня, та докато го снимахме, шофьорът реши да гази едно от момичетата с камера. Първо я погна с колата, после уж паркира и отново и тръгна на заден след нея. После излезе от колата, и докато гонеше момичето, джипката сама тръгна към хижата, докато всички крещяхме "Колата".

Втурна се след колата си, спря я на около метър от стената на хижата и се върна да дърпа камерата на въпросното момиче (без имена, естествено, не се и надявайте). Опитахме се да го успокоим, уж се кротна, но в един момент рязко се обърна, отиде до джипа и изскочи обратно с нещо подобно на Узи-тата от филмите. Насочи го първо към всички нас, после към момичето с камерата, после го допря до челото на едно момче, което се беше опитало да го вразумява преди да извади автомата. Беше видимо афектиран, червен, от устата му хвърчеше слюнка, подстакаше и крещеше "Ще ви избия всички", "Седем години съм лежал в затвора, не ми пука да се върна" "Всички лягайте на земята веднага". Никой не легна, защото всички бяхме абсолютно замръзнали в този момент. Никой не посмя да го снима, аз лично имах чувството, че ако насоча апарата към него той ще насочи "къртечния пистолет" както по-късно го нарекоха полицаите и едно момче, което беше служило в някаква не знам каква си част.

Постепенно мутрата се поосъзна, забеляза че освен двайсетината доброволци от акцията наоколо има още око 30 души - гости на хижата, туристи, местни и никой не смее да помръдне. Прибра къртечния пистолет и тръгна да си говори с нас - лъга маза, заплашва, оправдава се, обяснява какви добри правил предишния ден, разправя как не му се връща в затвора, каза ни че имал разрешителни и за автомобила в парка и за оръжието, обаче въпреки това искаше да изтрием кадрите, обясни ни как полицията нямала никакво значение на Рилски Езера, и тук горе било друга държава, но го било страх да не се появи в Интернет, как имал сто коня на планината, по едно време почна да разправя че узито било играчка. После си тръгнахме. След инцидента с узито си говорихме 15тина минути.

Когато слизахме надолу при нас дойдоха две момчета от някакво екскурзионно, които се бяха съгласили да свидетелстват, и ни казаха, че два джипа са тръгнали надолу след нас да ни бият. Скрихме се в клековете и видяхме същото Чероки и още една кола да слизат надолу бързо. Не ни видяха, но изглежда не са ни и търсили, изтеглиха се надолу много бързо.

Когато отидохме да пишем показания в РПУ Сапарева Баня, мутрата дойде и сам се предаде. Показаха ни личната му карта за да потвърдим че е лицето на снимката - в РПУто нямаше условия да го видим на живо без той да види нас. Казаха че не са открили узито, но ще направят обиск у тях - човекът слезе направо от гората с джипа и сто на сто не го е прибрал в къщи, по-скоро го е изхвърлил. Ако беше играчка щеше да го донесе и покаже нали?

Впрочем цял ден по Рила една друга, стара, руска джипка без номера се опитваше да ни гази и въобще горе законът на джунглата все още е на дневен ред.

За вчерашния инцидент трябва да се вдигне много шум за да не стане като с това . Тогава никой не обърна внимание на екшъна заради изборите...