сряда, 26 март 2008 г.

Природозащитници ще протестират пред Барозу за опазването на Рила



Очевидно позанемареният ми блог може да се събуди само по протестите и то чрез текстопреливане - директен копипейст от фордънейчър.орг:

София, 26 март 2008 – Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ и инициативната група „Граждани За Рила” организират гражданско присъствие в защита на Рила при посещението в София на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Природозащитниците ще се съберат в петък, 28 март, от 16.30 часа, в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Акцията ще насочи вниманието на Европейската комисия върху липсата на действия на българското правителство срещу незаконното изграждане на ски съоръжения в района на Седемте рилски езера, част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Въпреки установените нарушения на общо 9 закона и 2 европейски директиви, министърът на околната среда и водите отказва да прекрати незаконното строителство и да разпореди възстановяване на засегнатите територии. От “Граждани за Рила” и коалицията «За да остане природа в България» настояват за: - незабавно прекратяване на строителство на лифта от х. «Пионерска» до х. «Рилски Езера» - пълна рекултивация на засегнатите зони до възстановяне на предишното състояние - ефективна забрана за движение на моторни превозни средства в Национален парк Рила (вкл. моторни шейни и ратракове) - спазване на европейското и българското законодателство за Натура 2000 в Рила - връщане на зоната «Рила Буфер» в Натура 2000, като не се изключва Паничище под натиска на инвеститорите - реално държавно съдействие за развитието на алтернативен и селски туризъм, който носи реални приходи за местните хора Допълнителна информация: - Становище на коалицията "За да остане природа в България" за незаконния лифт: http://forthenature.org/upload/files/stanovishte-rila-lift140308.doc - Снимки от поставянето на стълбовете на лифта: http://forthenature.org/gallery/putting_the_poles_of_the_lift_to_the_seven_rila_lakes http://forthenature.org/gallery/national_park_rila_-_for_humans_or_for_machines - Филм за Рила: http://forthenature.org/video/rila_movie - Филмче за поставяне на стълбовете на лифта: http://forthenature.org/video/the_illegal_lift_of_rila_sport_is_almost_done


Няма коментари: