понеделник, 3 септември 2007 г.

Йън Андерсън също иска “Да спасим Иракли”






Снимки: Асен Генов
Текст: Асен Генов, Яна Пункина

Фронтменът на Джетро Тул, Йън Андерсън подкрепи каузата за спасяването на бъдещата защитена местност Иракли. Поддръжници на гражданската инициатива "Да спасим Иракли" се срещнаха с легендарния музикант, който за втори път свири в България. Въпреки натоварената си програма, Йън, който се ангажира с проблемите на околната среда и в родината си, изслуша природозащитниците и изрази съпричастност с каузата им.



Световно известният музикант получи като подарък от еко-активистите фланелка с логото "ДА СПАСИМ ИРАКЛИ" и диск със снимки на местността и устието на река Вая, унищожено от започналите съмнителни от законова гледна точка строителни работи. Той беше запознат накратко с инвестиционните проекти в местността Иракли-Емине, вредите, които те ще нанесат върху бъдещата защитена зона, и вандалското унижаване на лонгозната гора около р.Вая .



Симбиозата между т. нар. бизнесмени, местна и централна власт подтикна еко-активистите да търсят алтернативни средства за изразяване на своето несъгласие с повсеместното унищожение на дивата природа в България. За да запазят уникалните местности в България, природозащитниците търсят нови начини да привлекат общественото внимание, чрез мирни протести, информационни кампании и подкрепата на български и световноизвестни звезди като Йън Андерсън от легендарната група Джетро Тул.

2 коментара:

Анонимен каза...

da go duhat shibani licemeri kato tova milionerche super zvezda..kopeleto e sobstvenik na vtorata naj-golqma kompaniq za razwyjdane na siomga..o, kolko obicha toj prirodata.

яна пункина каза...

дай повече инфо за това. защо е вредно да се развъждат сьомги изкуствено?